Webinar za proizvođače

Primarni cilj svakog proizvodnog pogona je postići visoku produktivnost.

Kako bismo znali gdje smo i na kojim područjima moramo djelovati, nužno je kontinuirano mjeriti izvedbu svoje proizvodnje.

Svi bismo mi htjeli da naši radnici i strojevi rade 7,5 sati dnevno, bez zastoja i nepotrebnog gubljenja vremena – no u praksi je to često drugačije.

Konkretne i jasne brojke na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj razini, moraju nam dati jasnu sliku efikasnosti naše proizvodnje ukupno, kao i po pojedinačnim strojevima, linijama i pogonima.

Pokazat ćemo na brojnim primjerima iz prakse kako optimalno mjeriti učinak pojedinaca, grupa i procesa.

Termin i mjesto održavanja, kotizacija

Termin i mjesto održavanja: 31.03.2022. od 9 do 13 sati / MS Teams aplikacija (pristup webinaru direktno pomoću linka kojeg će polaznici dobiti mailom, nije potrebno imati instaliran MS Teams)

Kotizacija: 950 kn + PDV (15 % popusta za druge i ostale iz tvrtke)

Kotizacija uključuje: sudjelovanje na webinaru, prezentaciju i korištene primjere i obrasce u digitalnom obliku, konzultacije s predavačem

Seminar održavamo i kao in-house edukaciju samo za Vašu tvrtku, molimo kontaktirajte nas radi dogovora.

Što naš webinar razlikuje od drugih?

Način prezentacije/radionice i predavač s 20-godišnjim iskustvom upravljanja proizvodnom tvrtkom i proizvodnjom. Pokazat ćemo vam optimalan način mjerenja efikasnosti  proizvodnje, temeljen na dugogodišnjem iskustvu i isprobavanju raznih varijanti – uvijek sa svrhom traženja što veće produktivnosti. Vidjet ćete brojne primjere s gotovim tablicama i obrascima, koje možete odmah primijeniti u vlastitoj tvrtki.

Kome je webinar namijenjen?

  • Voditeljima proizvodnje, inženjerima vezanim za proizvodnju i tehnologiju, poslovođama – kako biste vidjeli u praksi isprobane uspješne metode mjerenja efikasnosti  proizvodnje, usporedili s vlastitima te unaprijedili vlastitu proizvodnju
  • Direktorima i vlasnicima tvrtki – ako niste zadovoljni postojećim stanjem i mislite da nemate jasne pokazatelje efikasnosti vlastite proizvodnje

Iz sadržaja webinara:

Normiranje radnog vremena- preduvjet za kvalitetan nadzor
Čest je slučaj da se rad u proizvodnim pogonima odvija grupno, linijski ili kombinirajući pojedinačni rad sa grupnim. To značajno komplicira definiranje planske norme. Pokazat ćemo kako i na koji način doći do realne norme, kao osnove za praćenje produktivnosti rada. Kako nadzirati posao tamo gdje je prekomplicirano raditi sa normom.
Evidencija radnog vremena direktnih radnika
Upravljati možemo samo sa onime što mjerimo. U suprotnom proizvodnjom upravljamo samo ciljajući zadane rokove isporuka. Nužno je utrošeno vrijeme držati u granicama planiranog – u suprotnom pada produktivnost i u konačnici profit. Pokazat ćemo kako precizno evidentirati rad direktnih ranika na način da ih oslobodimo „papirologije“, a da mi kao voditelji dobijemo neophodne informacije o učinku. Da bi u konačnici znali što trebamo mijenjati kako bi digli produktivnost.
Obrada podataka
Kada jednom imamo precizne podatke o utrošenom vremenu proizvodnje, nužno ih je administrativno obraditi kako bi dobili jednostavne i pregledne izvještaje i grafikone koji govore o produktivnosti proizvodnje. Iz kojih Uprava jasno može vidjeti ukupnu sliku proizvodnje. Informatički sustavi , ako su odgovarajući, mogu ovdje značajno ubrzati proces.
Zastoji uzrokovani van proizvodnje
Iz evidencije radnog vremena grupiraju se razni zastoji za koje nisu odgovorni radnici nego podržavajuće službe. Nabava nije na vrijeme nabavila sirovinu, tehnička dokumentacija nije na vrijeme stigla, strojni park se kvari pa uzrokuje zastoje. Na ovaj način, na mjesečnoj razini jasno uočavamo probleme koje netko drugi treba riješiti, a zbog kojih trpi proizvodnja. Na taj način kontinuirano uklanjamo zapreke i vrijeme utrošeno u zastoje direktno oslobađamo za efektivni rad i time dižemo produktivnost.
Zastoji uzrokovani unutar proizvodnje
Iz evidencije radnog vremena izvlačimo zastoje koji uzrok imaju u vlastitoj organizaciji proizvodnje.
Analiziranjem uzroka i rješavanjem problema direktno povećavamo efektivni rad i dižemo produktivnost proizvodnje.
Režijski rad direktnih radnika
U određenim situacijama nužan je angažman direktnih radnika na režijskim poslovima. Pravilnim praćenjem i nadzorom, kontroliramo ove aktivnosti i znamo kada je potrebno zaposliti dodatne radnike samo za ove vrste poslova.
Varijabilni dio plaće
Plaća ne bi trebala biti zacementirana, barem manji dio bi trebao ovisiti prvenstveno o doprinosu i angažmanu. Pokazati ćemo u praksi provjerene načine kako kreirati varijabilni dio plaće , ovisno o doprinosu svakog pojedinca na mjesečnoj razini.
KPI proizvodnje
Voditelji proizvodnje i Uprava mora na mjesečnoj bazi imati jasne i jednostavne KPI (Ključne pokazatelje uspješnosti), koji nam daju preglednu sliku efikasnosti proizvodnje. I koji ukazuju na probleme koji se moraju riješiti da bi bili bolji i uspješniji. Pokazati ćemo kako i na koji način definirati ključne pokazatelje i kako ih pratiti. Na ovaj način, preko odgovarajućih KPI pokazatelja pratimo i osiguravamo dobre trendove ili na vrijeme uočavamo nepoželjne padove produktivnosti, kvalitete i svega onoga što nam ruši profit.

O predavaču: Branko Duvnjak, dipl.ing.

Diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje 1989., usavršavao se na MBA studiju na ZŠEM-u u Zagrebu. Karijeru je počeo u Ericssonu gdje je desetak godina, između ostalog, vodio odjele kvalitete, tehnologije i proizvodnje. Nakon toga jednu godinu vodio je kao direktor manju prehrambenu proizvodnu tvrtku.

Zadnjih 15 godina radio je kao direktor uspješne privatne proizvodne tvrtke Klimaoprema d.d., koja je pod njegovim vodstvom povećala prihode s 2 na 20 milijuna eura, broj zaposlenih sa 60 na više od 300, proizvodne pogone s 1.000 na 16.000 m2 uz konstantno profitabilno poslovanje.

U tom dugom periodu od 15 godina, uz ostalo, nadzirao je proizvodnju i kreirao brojne aktivnosti dizanja produktivnosti proizvodnje.

Završio je brojna dodatna menadžerska usavršavanja iz područja financija, prodaje i pregovaranja, strateškog planiranja, upravljanja promjenama i organizacijom, upravljanja proizvodnjom, osiguranja kvalitete kao i pedagoško psihološku izobrazbu. Trenutno je vlasnik tvrtke za poslovno savjetovanje, kroz koju djeluje kao konzultant.

PRIJAVNICA ZA WEBINAR

Molimo popuniti i poslati, nakon čega ćete dobiti predračun za uplatu kotizacije.

Opći uvjeti: Kotizacija se plaća najkasnije pet dana prije početka seminara. Polaznici koji odustanu nakon uplate nemaju pravo na povrat novca, ali mogu bez plaćanja prisustvovati sljedećem seminaru/webinaru po izboru. Prijavljenog polaznika može zamijeniti druga osoba. Damasa d.o.o zadržava pravo otkazivanja seminara, u tom slučaju uplaćena kotizacija se vraća u cijelosti. Slanjem ove prijave prihvaćate ove opće uvjete. Podaci koje ste naveli neće biti ustupljeni trećima.